Життя вінницької церкви "Спасіння" після пожежі

У ніч на 12 квітня 2017 року згорів молитовний будинок вінницької церкви ЄХБ "Спасіння". Студенти, які ночували тієї ночі в приміщенні, побачили пожежу та о 3:30 викликали Службу порятунку.

Через 7-10 хвилин на місце події прибули чергові караули. На ліквідацію приїхало 8 одиниць спецтехніки, всього працювало 28 чоловік особового складу. Про пожежу миттєво повідомили багатьом членам церкви. Близько 40 братів і сестер приїхали вночі, щоб допомогти врятувати майно.

Поки вогонь був невеликим, брати виносили з залу все, що могли: лавки, звукопідсилювальну апаратуру, стільці, кафедру, ноти, навіть зняли частину ковроліну. Вогонь дуже швидко розповсюджувався та подальше винесення речей було неможливим. Через короткий проміжок часу горів майже весь дах. Більше години знадобилося рятувальникам, щоб ліквідувати пожежу.

На жаль, багато що не вдалось врятувати: піаніно, повний набір інструментів місцевого музичного гурту "Новий світ", усі меблі та речі студентів, які проживали в даний час у двох кімнатах; весь набір декорацій і костюмів театрального колективу церкви (речі часто використовували для євангелізаційних служінь в інтернатах, школах тощо).

До ранку брати лише стояли та спостерігали, як горів, а потім димів їх молитовний будинок. О сьомій годині вони помолилися та розійшлися по домам, домовившись о 9:00 розпочати розбирати завали.

До місцевих братів і сестер долучилися віруючі інших баптистських церков Вінниці, а також брати-п'ятидесятники. Впродовж першого дня працювало близько 150 людей. До вечора було вивезено 10 Камазів згорілого залишку. В цей же день замовили будівельні матеріали для даху недільної школи. Так як згорів лише третій поверх школи, вирішено було якнайшвидше захистити перших два поверхи від дощу.

Наступного дня на допомогу вийшло близько 60-70 чоловік, більшість з яких збивали обгорілу штукатурку. Також розпочалися покрівельні роботи. Велика подяка бригаді з церкви "Вефіль", яка допомогла у відновленні даху. Завдяки їм і місцевим братам робота була оперативно за два дні закінчена. Багато людей допомагали фінансово, продуктами, варили їсти. Це стосується й сусідів, які не відвідують церкву, вони допомогли матеріально.

У четвер весь християнський світ відзначав Страсний четвер. Пожежа не завадила церкві "Спасіння" організувати богослужіння, щоб згадати страждання Ісуса Христа. Зібрання проходило у вцілілому підвальному приміщенні, яке було тільки залите водою після гасіння. Туди занесли врятовані лавки, кафедру та в більш тісніших умовах провели час спілкування з Господом.

У п'ятницю та суботу продовжували знімати штукатурку. Вся тротуарна плитка була чорною від горілих уламків. Знадобився цілий день, щоб три чоловіки почистили подвір'я. У суботу цілий день сушили ноти, які намокли під час гасіння, реставрували вцілілі музичні інструменти. Близько 70% народних інструментів із оркестру залишились майже непошкоджені. Також музиканти провели репетицію, щоб в неділю грати на пасхальному богослужінні.

У неділю, 16 квітня, церква "Спасіння" святкувала Пасху. Це богослужіння не сильно відрізнялося від звичайних: співав хор, грав оркестр, виступали діти, звучали проповіді. Іншими були лише умови, менш комфортні. "Господь будівлю забирає, а живі душі залишаються, які й надалі прославляють Його," - сказав проповідник церкви Веніамін Плиснюк.

Вечірнє пасхальне служіння відмінили. Було запропоновано всім членам церкви побути наодинці з Богом, помолитися та подумати, чому Господь допустив таку ситуацію. На другий день Пасхи церква продовжувала відзначати свято. На цьому богослужінні співав дитячий хор, який заздалегідь готував святкову програму.

"Для церкви це випробовування і нам від нього боляче, - говорить пастор церкви "Спасіння" Яновський Павло Дмитрович. - Але у Господа є й бальзам для зцілення ран. Для нас це урок і ми повинні перевіряти свої відносини один з одним і з Господом. Також ми щиро дякуємо всім за молитовну та матеріальну допомогу в цей нелегкий для нас час".

Вінницька церква "Дім Євангелія" з сумом сприйняла новину про пожежу в житті своїх друзів із церкви "Спасіння". У зв'язку з цим на ранковому богослужінні другого дня Пасхи був здійснений цільовий збір коштів на відновлення згорілого Дому молитви.

Причина пожежі поки невідома. Експерти припускають, що в ту ніч було нестабільне енергопопостачання, що могло спричинити коротке замикання.

{phocagallery view=category|categoryid=436|limitstart=0|limitcount=26}

Інформація про церкву

Центральна вінницька церква євангельських християн-баптистів "Дім Євангелія"

Вінниця, 21036, вул. Праведників Світу, 5 (колишня вул. Максимовича, 5)
Телефон: +38 (098) 370-63-55
E-mail: baptist.vn.ua@gmail.com
domevangelii@gmail.com

 

Розклад богослужінь

Наші богослужіння проходять:
неділя - 10:00 та 17:00;
вівторок - 10:00 (молитовне)
середа - 18:00;
субота - 10:00 (жіноче молитовне).
Більше служінь>>>

 

Ми в соцмережах

Приєднуйтеся до нас в соцмережах:
Telegram
Viber
Youtube
Instagram
Facebook
Twitter

Пошук на сайті