Хибні уявлення щодо серцевих хвороб

Хвороби серця. Міфи та реальність

Добре відомо, що під час різдвяних та новорічних свят люди найчастіше бажають один одному здоров’я. І справді, гарне здоров’я є великою цінністю для кожного з нас. Отже, після певної перерви ми продовжуємо цикл публікацій щодо серцево-судинних хвороб, їх запобігання та лікування. У першій частині ми говорили про те, що серце – це надзвичайно чудовий орган, подарований людині Творцем, а також про те, як важливо дбати про нього та бути уважними до проблем із серцево-судинною системою. Сьогодні розглянемо деякі «міфи» - хибні уявлення щодо серцевих хвороб, які нам досить часто доводиться чути від пацієнтів.

Міф №1 – «У моєму віці це нормально, що ж ви хочете, роки…».

Дійсно, з віком кров’яний тиск людини підвищується. Але в будь-якому віці він має відповідати граничній межі 140/90. Усе, що вище, свідчить про наявність проблем із серцево-судинною системою, про необхідність діагностики та лікування. Людина і в 30, і в 70 років має почуватися здоровою, дієздатною, бути соціально активною та корисною. Про це нам говорить навіть Біблія: «Іще в сивині вони будуть цвісти, будуть ситі та свіжі, щоб розповідати, що щирий Господь, моя скеля, і в Ньому неправди нема!» (Пс. 91:15). Отже, любі друзі, закликаємо відкинути міф про неминучість гіпертонії у похилому віці та прямо зараз подбати про своє здоров’я.

Цікаво, що інколи можна почути зовсім протилежну точку зору, або міф №2 – «у моєму віці ще рано перейматися серцевими проблемами». На жаль, статистика свідчить, що такі хвороби останнім часом значно «помолодшали». Серед основних причин цього – шкідливі звички молодих людей та підлітків, малорухливий спосіб життя, нездорове харчування. Тому навіть якщо вам ще далеко до пенсії, не чекайте біди та звертайтеся до лікаря при перших симптомах серцево-судинних захворювань. Також добре відомо, що здоровий спосіб життя – найкраща профілактика багатьох недугів, зокрема й проблем із серцем. І саме в молодому віці краще сформувати звички, які зміцнюють здоров’я: регулярні заняття спортом або фізичні навантаження, правильне харчування, режим дня тощо.

Міф №3 – «Я не хочу сидіти на таблетках».

Річ у тім, що комплексне лікування гіпертонії може включати в себе постійний прийом певних ліків. І ось тут інколи доводиться зустрічати серйозний спротив з боку пацієнтів.
Хтось вважає, що вживати пігулки треба лише тоді, коли стає погано. Але у випадку серцево-судинних захворювань може бути вже запізно! Наше серце потребує постійної підтримки, і задача лікувальної терапії саме в тому, щоб запобігти «поганому».

Інші чомусь переконані, що лікування має тривати лише певний проміжок часу, тобто так званий «курс». Місяць прийому препаратів, декілька лікувальних процедур («крапельниці») або навіть операція стентування, після чого стає значно краще, - і можна «забути» про серце на довгий термін. Але це не так! Наголосимо ще раз, що задля здорового життя потрібно постійно тримати в нормі рівень артеріального тиску, холестерину, цукру в крові тощо. А зробити це правильно можна лише за допомогою тривалої терапії.

Також дехто твердо переконаний, що лікуватися краще за рецептами народної медицини, адже всі «традиційні» ліки мають якісь побічні ефекти. Це, знову ж таки, не відповідає дійсності. Якраз «хімічні» препарати розробляють для лікування конкретних недугів, ретельно розраховуючи при цьому комбінацію діючих речовин та проводячи дослідження і попередні випробування на добровольцях. Лише після цього виробникам видають спеціальний дозвіл на продаж та призначення пацієнтам. Отже, застосування таких препаратів у більшості випадків цілком безпечне. Окрім того, для серцево-судинних захворювань всі «народні» методи - трави, вітаміни тощо - можна застосовувати лише як додатковий спосіб лікування. А основа – це комплекс препаратів, призначений лікарем саме для вашого випадку.

Міф №4 – «Я вже приймаю таблетки, але вони не діють».

А ось із цим міфом ми з Божою поміччю боремося на прийомах у благодійному медичному центрі «Милосердя». Кожен пацієнт і кожен випадок – унікальний, тому ми намагаємося вдатися в усі деталі та, зробивши необхідні аналізи, підібрати ті ліки, які краще підходять саме вам. За необхідності методика лікування коригується, змінюється дозування чи сам препарат. Це цілком нормальний процес, і ми маємо безліч випадків, коли пігулки та терапія все-таки успішно діють.

З побажанням доброго здоров’я та Божих благословінь,
Ярослав Лученко, терапевт, кардіолог, лікар фізичної та реабілітаційної медицини.

Інформація про церкву

Центральна вінницька церква євангельських християн-баптистів "Дім Євангелія"

Вінниця, 21036, вул. Праведників Світу, 5 (колишня вул. Максимовича, 5)
Телефон: +38 (098) 370-63-55
E-mail: baptist.vn.ua@gmail.com
domevangelii@gmail.com

 

Розклад богослужінь

Наші богослужіння проходять:
неділя - 10:00 та 17:00;
вівторок - 10:00 (молитовне)
середа - 18:00;
субота - 10:00 (жіноче молитовне).
Більше служінь>>>

 

Ми в соцмережах

Приєднуйтеся до нас в соцмережах:
Telegram
Viber
Youtube
Instagram
Facebook
Twitter

Пошук на сайті