Мартин Лютер

Цей день в історії

Шановні друзі! На сторінках нашого сайту ми відкриваємо нову рубрику «Цей день в історії» задля висвітлення деяких подій історії християнства та світу. Сподіваємося, вона буде цікавою для вас, оскільки разом з  історичними фактами ми будемо подавати маловідомі подробиці, а також звертати увагу на те, як Бог проявляє Себе в історичних подіях і що Він говорить нам, сучасним Його учням.

Почати хотілося б з такої дати, як 31 жовтня. В сучасній світський культурі цей день відомий як свято «Хеловін», коли діти та дорослі наряджаються у костюми нечистої сили та проводять час у всіляких розвагах і вечірках. За традицією, компанії дітей вітають оточуючих зі «святом» та отримують у відповідь солодощі та дрібні подарунки. Надмірне згадування окультних та нечистих сил, прикрашання будівель та вулиць відповідною символікою викликає огиду та відразу в усіх щиро віруючих християн. Варто згадати, що «Хеловін» виник з іншого християнського свята – «Дня усіх святих», який католицька церква відзначала 1 листопада. Саме святковий вечір перед цим днем і отримав згодом назву «Хеловін» («Вечір усіх святих»). Поєднання язичницьких традицій згадування мертвих та церковного свята призвело до таких от сумних наслідків, які ми спостерігаємо зараз.

Але не тільки нам сьогодні неприємно бачити жахливе спотворення християнських традицій. В далекому 1517 році один ревний монах, на ім’я Мартин Лютер рішуче виступив проти всього недоброго та нечистого, що він побачив у тодішній практиці католицької церкви. Саме 31 жовтня він прибив на воротах храму німецького міста Віттенберг свої відомі «95 тезисів» - допис, в якому насамперед йшлося про неприпустимість видачі так званих «індульгенцій», тобто «офіційного відпущення» скоєних гріхів. На основі Слова Божого Лютер доводив, що прощати чи «відпускати» гріхи може лише Сам Господь. А також для цього потрібна справжня віра людини та, головне, - її щиросердечне каяття.

Саме цей день в історії став початком Великої Реформації – духовної, культурної та економічної перебудови Європи та всього західного світу. Проповіді Мартина Лютера згодом призвели до появи так званого «протестантизму» - багатьох християнських течій, віровчення яких відкидає світські та неправдиві релігійні традиції, і спирається виключно на Слово Боже – Біблію. В цій маленькій статті ми не зможемо згадати всіх цікавих фактів про Лютера та Реформацію. Сподіваємося, що основне вам і так добре відомо. Згадаємо лише, що історики свідчать про надзвичайне велике значення цих подій для історії західної цивілізації та згодом і всього людства. Ми ж із вами маємо розуміти, що основою всіх тих реформ було справжнє духовне пробудження, викликане Божою силою та дією Святого Духа.

У багатьох країнах, зокрема й у Німеччині – батьківщині Мартина Лютера, 31 жовтня проголошено пам’ятною датою. А в Чилі та Словенії (а також деяких землях Німеччини) «День Реформації» є офіційним державним святом та вихідним днем. Також в європейських містах залишилось багато пам’ятників на честь Мартина Лютера і Реформації. До назви міста Віттенберг у 1922 році офіційно додали слово «Лютерштадт», тобто «місто Лютера» по-німецьки. Центральна його частина разом із тією самою церквою, де служив та проповідував «батько» Реформації, оголошена пам’ятником ЮНЕСКО.

пам’ятник Мартину Лютеру на міській площі Вітенберга
Пам’ятник Мартину Лютеру на міській площі Вітенберга
барельєф у меморіалі Лютера в місті Вормс
Барельєф у меморіалі Лютера в місті Вормс
викарбувані «95 тезисів» на дверях храму у Вітенберзі
Викарбувані «95 тезисів» на дверях храму у Вітенберзі

Тому то дуже прикро, що у масової свідомості сучасних людей якійсь безглуздий «хеловін» затьмарює таку важливу і пам’ятну дату.

2017 року 500-річний ювілей Реформації в усьому світі намагалися згадувати більш активно. Виходили відповідні статті у газетах та сюжети на телебаченні, оголошувалися додаткові пам’ятні заходи. Самі ж християни-протестанти проводили урочисті богослужіння та євангелізації. В Україні того року також проводилася відповідна інформаційна кампанія, зокрема й у Вінниці наша церква брала участь в євангелізації у центральному парку, роздавалися пам’ятні брошури, проводилось урочисте служіння.

Який урок можемо взяти сьогодні з тих давніх подій? Гадаю, неабияким підбадьоренням для всіх нас має бути свідчення, що Господь могутньо діє в історії світу через такі переломні події як Реформація, закликаючи людство до покаяння та щирої віри. Тому не перестаньмо молитися про духовне пробудження та «реформацію» нашої країни!

Конгрес баптистів Вінниччини, присвячений 500-літтю Реформації

Хода на захист сім'ї

Конгрес баптистів Вінниччини, присвячений 500-літтю Реформації

p.s. Побачити більше фото церкви Лютера в місті Вітенберг можна в статті посиланням:
https://www.dw.com/ru/zamkovaa-cerkov-v-vittenberge-gde-martin-luter-nacal-reformaciu/a-39845475

а також прочитати про інші пам’ятки у Німеччині, пов’язані з Лютером:
https://www.dw.com/ru/pamatnye-mesta-lutera-v-germanii/a-38085689

Інформація про церкву

Центральна вінницька церква євангельських християн-баптистів "Дім Євангелія"

Вінниця, 21036, вул. Праведників Світу, 5 (колишня вул. Максимовича, 5)
Телефон: +38 (098) 370-63-55
E-mail: baptist.vn.ua@gmail.com
domevangelii@gmail.com

 

Розклад богослужінь

Наші богослужіння проходять:
неділя - 10:00 та 17:00;
вівторок - 10:00 (молитовне)
середа - 18:00;
субота - 10:00 (жіноче молитовне).
Більше служінь>>>

 

Ми в соцмережах

Приєднуйтеся до нас в соцмережах:
Telegram
Viber
Youtube
Instagram
Facebook
Twitter

Пошук на сайті