Інформаційна війна

Роздуми пастора. Інформаційна війна?

Різним періодам історії людства притаманні свої особливості. Для нашого часу серед іншого можна виділити таку характерну проблему, як перенасиченість інформацією. Завдяки науково-технічному прогресу щодня з’являються нові знання, які зі свого боку рухають далі цей самий прогрес. Це начебто непогано, але разом із тим, інформації стало так багато, що людина не встигає її опановувати. Також тисячі найрізноманітніших подій по всьому світу підіймають великі інформаційні «хвилі» в мережі інтернет, і завдяки сучасним «гаджетам» увесь цей велетенській потік безперервно «накриває» усіх нас – і дітей, і дорослих, і сивочолих. Розум людини мимоволі починає пристосовуватись до шаленої інформаційної зливи, і починає сприймати лише те, що не потребує глибоких роздумів чи концентрації. Саме таким розважальним «контентом» наповнені зараз популярні соціальні мережі – TikTok, Instagram та інші.

Між тим, ще в кінці 90-х років минулого сторіччя науковці почали застосовувати термін «синдром інформаційної втоми» для того, щоб описати стан людини, мозок якої перенасичений інформацією. Проявами такого синдрому можуть бути: тривожність, різкі зміни настрою, нездатність до концентрації уваги, безсоння, надмірна емоційність замість розважливості у прийнятті рішень, та інші психологічні проблеми.

Чи не помічаємо ми сьогодні ці симптоми у своєму житті? Зауважимо, що Господь дав людині розум не лише для знайомства з навколишнім світом та опанування різних навичок, але й також для самоаналізу, а головне – для пізнання свого Бога-Творця. Натомість сьогодні ворог душ людських намагається наповнити наш розум усяким інформаційним сміттям, щоб відвернути від Бога, та посіяти в душі страх і відчай замість миру та спокою. Інколи здається, що точиться справжня війна за розум людини!

Тому дуже актуальними в наш час є слова апостола Павла з послання до Римлян 12:2: «…і не стосуйтесь до віку цього, але перемініться відновою вашого розуму, щоб пізнати вам, що то є воля Божа, добро, приємність та досконалість».

Отже, на мою думку, в сучасному світі, перевантаженому інформацією, варто вживати такі заходи профілактики та безпеки:

  1. Не бути «всеїдучим» та «зажерливим» споживачем інформації. Але слідкувати за тим, що саме і в яких обсягах ми дивимось чи слухаємо. Як звичайна їжа може бути некорисною для нашого організму, так само і деякі книжки, вебсайти та відеоролики. А якщо «скуштувати» щось таке геть зіпсоване, то можна взагалі серйозно отруїтися!
  2. Обов’язково знаходити час для розмови з Богом в тиші та спокої, відгородившись від «інформаційного шуму», термінових справ та всього іншого. Немає нічого важливішого для нашої безсмертної душі, ніж спілкування з Господом.
  3. Робити своєрідне «духовне підкріплення», споживаючи «правильну» інформацію зі Слова Божого чи духовної літератури. Важливо не просто швидко гортати сторінки Нового заповіту, але шукати істину та досліджувати біблійні тексти «з олівцем у руках».

Нехай благословить усіх нас Господь незважаючи ні на які кризи та стреси залишатися духовно здоровими, бадьорими та «готовими для усякого доброго діла»!

Інформація про церкву

Центральна вінницька церква євангельських християн-баптистів "Дім Євангелія"

Вінниця, 21036, вул. Праведників Світу, 5 (колишня вул. Максимовича, 5)
Телефон: +38 (098) 370-63-55
E-mail: baptist.vn.ua@gmail.com
domevangelii@gmail.com

 

Розклад богослужінь

Наші богослужіння проходять:
неділя - 10:00 та 17:00;
вівторок - 10:00 (молитовне)
середа - 18:00;
субота - 10:00 (жіноче молитовне).
Більше служінь>>>

 

Ми в соцмережах

Приєднуйтеся до нас в соцмережах:
Telegram
Viber
Youtube
Instagram
Facebook
Twitter

Пошук на сайті