Вулицю Максимовича перейменували на Праведників світу

Замість Максимовича - вулиця Праведників світу

Нещодавно вулиця Максимовича, по якій знаходиться вінницька церква "Дім Євангелія", була перейменована на вулицю "Праведників Світу". Звучить досить гарно, до того ж тема праведності близька всім віруючим. Приємно, коли Дім молитви має адресу, в якій використані біблійні терміни.

Але в цій назві поняття "праведник" має дещо інше значення, ніж у Біблії. А саме, почесне звання "Праведник світу" (повна назва "Праведник народів світу") мають люди, котрі під загрозою власної смерті, рятували та переховували євреїв від нацистів та їхніх союзників у роки Другої світової війни. У Вінницькій області нараховується понад півтисячі Праведників світу, серед них 47 вінничан.

Чому вирішили перейменувати вулицю Максимовича?

Все почалося з повномасштабного вторгнення Росії в Україну, після чого запустився процес деколонізації. Його ціль — прибрати з нашого міста усі згадки про країну-терористку та позбутися її впливу на українську свідомість, ідентичність тощо.

Двома рішеннями міської ради від 15 вересня та 17 листопада 2022 року у Вінниці затвердили перейменування 232 об'єктів, які мали тоталітарні та комуністичні назви. Як правило це ті, які мали відношення до Російської Федерації чи Радянського союзу.

Комуністичний режим у Радянському Союзі був безбожним тоталітарним режимом. При ньому жорстоко знущалися над християнами. Сучасна Росія далеко від цього не пішла. Куди приходить "Рускій мір", досить часто є руйнування та конфіскації домів молитви, різні заборони, знущання та вбивства віруючих.

Це відразу проявилося у 2014 році, коли Росія прийшла на Донбас. Наш Всеукраїнський союз церков ЄХБ там був проголошений екстремістською організацією. Всі релігійні конфесії, крім православної церкви Московського патріархату, зазнавали обмежень або переслідувань. А також відомі випадки вбивства служителів церкви.

Подібне відбувається і зараз на окупованих територіях. Наприклад, в Мелітополі забрали три приміщення, що належали євангельським християнам (серед них є Дім молитви ЄХБ). На Херсонщині нещодавно окупанти жорстоко вбили віруючих (диякона та його сина). 

То хто такий був Максимович, ім'ям якого називалася вулиця? Тут історія цікава. В 1967 році вона була названа на честь подільського чекіста та "творця червоного терору" Михайла Максимовича. Пізніше вулицю знову перейменували на Михайла Максимовича, але вже на честь іншої людини з таким же прізвищем та іменем. Це був видатний український науковець, енциклопедист, фольклорист, історик, філолог, етнограф, ботанік, поет, природознавець, перший ректор університету Св. Володимира. Але ж чому вирішили забути й про нього? Ймовірніше за його співпрацю з російськими навчальними закладами та організаціями або щоб не плутати з попередньою назвою жорстокого вбивці. 

Чому вулицю назвали саме "Праведників світу"?

На цій вулиці розташоване одне з найбільших місць пам’яті трагедії Голокосту у Вінниці. Адже тут було розстріляно нацистами близько 12 тисяч євреїв, серед яких були діти. Місце розстрілу знаходиться на відстані приблизно 700 метрів від нашого Дому молитви.

{phocagallery view=category|categoryid=484|limitstart=0|limitcount=5}

Це сталося 19-20 вересня 1941 року. Відомо, що до Вінниці прибула зондеркоманда, що вже мала досвід масового знищення єврейського населення у Бердичеві. У Вінниці, здебільшого зі Старого Міста, кати буквально витягали людей із ліжок і звозили чи гнали у П’ятничанський ліс. Там, за різними даними, було розстріляно від 10 до 16 тисяч мирних жителів. А в цілому по Вінницькій області нацисти стратили близько 40 тисяч євреїв.

Незважаючи на небезпеку, знаходилися люди, які ризикували своїм життям, щоб врятувати єврейське населення. Вони переховували євреїв, забезпечували фальшивими документами, надавали їжу тощо. І за свою жертовну допомогу ці люди отримали почесне звання "Праведник народів світу", хоча цього вони не прагнули. Це були справжні герої свого часу.

Як можна стати праведником?

По-справжньому праведний лише один Ісус Христос. Як би людина не намагалася бути праведником в очах Бога, власними справами ніхто ніколи цього не досягне. Все через те, що людина грішна. В Римлян 3:10 сказано: "Нема праведного ні одного".

Для всіх людей є дві новини. Одна погана, а друга добра. Погана полягає в тому, що через гріх людина відлучена від Бога і заслуговує на вічне покарання. Якщо в людини є хоча б один гріх, вона не може мати доступ в Царство Небесне. В Об'явленні 21:27 сказано, що "І не ввійде в нього ніщо нечисте...".

Звичайно, деякі намагаються добрими справами, мораллю або якоюсь релігією заробити собі праведність. Але це неможливо. В Ісаї 64:6 сказано: "Наша праведність — немов забруднений кров'ю одяг" (в оригіналі, давньоєврейською мовою, чіткіше видно, наскільки жалюгідна наша праведність).

Добра новина полягає в тому, що люди все-таки можуть бути праведними в очах Бога! Але це досягається лише через віру в Ісуса Христа. Той, хто повірив в Ісуса Христа як у свого Господа і Спасителя, навіть бувши нечестивим грішником, стає відкуплений і оправданий Ісусом Христом! Наші гріхи зараховуються Ісусу Христу, а Його праведність зараховується нам

 Приведемо декілька уривків, які показують, як можна бути праведником:
"...А тому, хто не працює, а вірує в Того, Хто виправдовує нечестивого, його віра зараховується за праведність" (Рим. 4:5).
"...І знайтися в Ньому не зі своєю праведністю, яка від Закону, а з тією, яка через віру в Христа, з праведністю від Бога по вірі" (Фил. 3:9).
"Так Авраам повірив Богу, і це зарахувалося йому за праведність" (Гал. 3:6).

Подяка Богу за Його милість, що зробив нас праведними через Свого Сина Ісуса Христа, який помер за наші гріхи!