Чи залишиться російська мова в церквах

Чи заборонять російську мову на богослужіннях?

Заборонити російську мову на богослужіннях пропонує більшість нашої церкви. Але третина вважає, що російська все-таки може звучати. Це видно з результатів опитувань, які проводилися в наших Telegram і Viber-каналах:

Результати опитування про повний перехід на українську мову 2
Результати опитування в Telegram-каналі
Результати опитування про повний перехід на українську мову
Результати опитування в Viber-каналі

У всі часи були теми, на які християни однієї конфесії дивилися по різному. Наприклад, християнська музика, політика, зовнішній вигляд, вакцинація. А після вторгнення Росії в Україну з'явилась ще одна спірна тема: що робити з російською мовою на богослужіннях.

Цікаво, що відразу після прийняття у 2019 році мовного закону, деякі пастори вже почали активно підіймати питання про перехід богослужінь на державну мову. Але в ті часи це виглядало як "насильницька українізація" та не було підтримано церквами. Сьогодні ситуація кардинально змінилася і процес викорінення російської мови пішов.

Розглянемо основні аргументи тих, хто за та проти російської мови на богослужіннях.

Аргументи, щоб богослужіння проводити виключно українською🇺🇦 мовою

Аргументи, щоб російська мова🇷🇺 також звучала на богослужіннях

Ті, хто хоче, щоб на богослужіннях продовжувала звучати російська мова, часто кажуть, що такі теми взагалі не потрібно підіймати. Ось їхні основні аргументи.

Інші аргументи:

Позиція пасторів церкви "Дім Євангелія"

У зв'язку з тим, що Україна масово переходить на українську мову, пастори вінницької церкви ЄХБ "Дім Євангелія" рекомендують всім проповідникам та музикантам також перейти на українську, але заборони російської не буде.

Влітку 2022 року було рекомендовано відповідальним за музичне служіння повністю перейти на українську мову. Ця пропозиція була з радістю підтримана хористами. Найбільша трудність, що зараз вирішується — це переклад репертуару, на який йде дуже багато часу та зусиль. І тепер понад три місяці в церкві вже не звучать російські пісні.

Щодо проповідників, то більшість без проблем перейшла на українську. Лише декілька братів виявилися не готовими перейти прямо зараз. Їм потрібен деякий час.

Але заборони російської мови не буде. Нею можуть говорити гості, молитися з залу, а також вільно використовувати на малих групах.

Висновок

⚠️ У всіх цих спірних питаннях є одна небезпека для християн. Дуже легко перейти з предмета обговорення на особистість. Наприклад, християни, у яких є відраза до російської, можуть негативно ставитися до російського проповідника або музичного виконавця. А ті, які за російську, можуть звинувачувати опонентів в недуховності чи націоналізмі.

Нам потрібно дуже пильнувати, щоб бути справжніми учнями Ісуса Христа: "По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою" (Ів. 13:35). А по справжньому любити інших можна лише тоді, коли ми наповнені Духом Святим. А до чого ми повинні мати відразу — так це до гріха.

Всі християни мають бути, в першу чергу, патріотами неба, а потім і патріотами своєї країни. "Наше ж життя — на небесах, звідки ми чекаємо й Спасителя, Господа Ісуса Христа" (Фил. 3:20). Що означає бути патріотом своєї країни? Патріот — це той, хто любить свій народ, йому не байдужа доля своєї Батьківщини, він всіма силами їй служить, боротися з усякою пітьмою та просвітлює свій народ.

На жаль, ми живемо у світі, в якому часто виникає ворожнеча між народами. Людей розділяє гріх, тому людина не любить свого ближнього, який розмовляє іншою мовою або ж належить до іншої культури. Але Ісус Христос помер, щоб знищити цю ворожнечу, а не національну чи мовну приналежність.

Мир на землі неможливо досягнути через знищення того, що нас відрізняє одне від одного. Мир прийде лише тоді, коли кожен народ визнає Ісуса своїм Царем і всі народи об’єднаються навколо Нього.