Ракетний обстріл Вінниці

Чому Бог допустив війну в Україні?

Війна в Україні змусила багатьох задуматися: чому Бог допустив таку страшну ситуацію в нашій країні? Пастори, священники та різні люди почали пояснювати, чому так сталось. Ґрунтуючись на історичних фактах та на уривках з Біблії вийшли різні пояснення про причини цього конфлікту.

Аналізуючи коментарі з Youtube-каналу нашої церкви, а також проповіді з нашої [1, 2] та інших церков, можна виділити п'ять точок зору, чому Бог допустив війну в Україні.

1. Бог карає Україну за нацизм та фашизм

Для українців ця фраза звучить абсурдно 🤪. Але дуже багато християн Росії (та деякі емігранти США) в правдивості цих слів повністю переконані. Жертвою російської пропаганди, на жаль, стали не лише невіруючі, але й християни. В тому числі й протестанти. Деякі церковні служителі відкрито підтримують так звану "спецоперацію", вважаючи, що таким чином Бог звільняє Україну від нацистів та бандерівців.

Між християнами Росії та України є давній конфлікт. Великого оберту він набув у 2014 році, коли відбулася "Революція гідності", яку підтримали протестантські конфесії. А для Росії це нонсенс, щоб церква виступала проти влади.

Російська пропаганда, називаючи цю подію "військовим переворотом", маніпуляцією та обманом посіяла величезну ненависть до всього українського. Під вплив державних ЗМІ попали й російські християни.

Використовуючи певні уривки з Біблії, вони рішуче засудили українських християн, які брали участь у зміні влади. На їх переконання, віруючі в Україні потрапили під вплив націоналізму. Найбільше тоді дісталося баптисту Олександру Турчинову.

На їхню думку, Бог зараз карає Україну за те, що сталося у 2014 році. Цитую виступ одного дуже відомого російського православного священника: "Проклятий Майдан — це корінь та вина всього, що зараз відбувається... Винний Майдан і ті, хто його влаштував. Посіяли 8 років тому, пожинайте! А як ви хочете?"  Також він спробував навіть привести деякі аргументи з Біблії, для підтвердження своєї думки.

Пам'ятаю, як після сумнозвісних подій у 2014 році мені прийшлось спілкуватися з одним російським баптистським пастором. Ми говорили про громадянську позицію християнина, зокрема про право на протести. Розмовою це було назвати важко. Як горохом об стінку. Якщо коротко, то на думку цього пастора, християни взагалі не повинні встрягати в політику та крапка.

Згадуючи минулий досвід роботи в ЗМІ, мені завжди цікава інша точка зору. Тому я багато прослухав проповідей та виступів російських християн. Ось основні їх аргументи, які виривають з контексту всієї Біблії, щоб показати помилки та гріхи християн в Україні:

З початку вторгнення Росії на нашому Youtube-каналі збільшилась кількість негативних коментарів, в яких звинувачують нас у фашизмі, нацизмі та інших гріхах.

Приведу декілька прикладів (у кого слабкі нерви, ці коментарі краще не читати). В одному нашому богослужінні співали пісню, а в цей час на екрані показували слайд-шоу з проханням молитися за місця, які були зруйновані російськими окупантами. Зокрема там був слайд з Азовсталлю. Ось який коментар хтось написав під цим відео:

На слайд-шоу: прохання молитися за зруйновані місця

Коментар на Youtube

Ще один приклад подібних коментарів. До нашої церкви приїжджав брат Сергій Гула. Він на богослужінні проповідував на тему війни в Україні. Ось так прокоментували його проповідь:

Коментар на Youtube

Отже, є вдосталь людей у світі, які вважають, що в нас керують нацисти та фашисти. На їх думку, щоб закінчилася війна, потрібна зміна нацистської влади в Україні.

2. Бог карає Україну за гріхи

Це досить популярна точка зору, яка пояснює, чому Бог допустив війну. Про неї часто проповідують в українських церквах, неодноразово чув про це і в нашій церкві. Також про гріховність українців багаторазово пишуть в коментарях на нашому Youtube-каналі.

Своєю чергою думки розділилися, за які саме гріхи Бог карає нашу країну.
1️⃣ Одні вважають, що за гріхи, які роблять невіруючі люди. Наприклад, за аборти, корупцію, п'янство, за поширення ЛГБТ та подібне. Дехто додає сюди ще відповідальність Зеленського, який до президентства займав антихристиянську та богоборчу позицію.
2️⃣ Інші вважають, що Бог карає за гріхи, які роблять християни. За те що вони стали "теплими" (Об. 3:15-16), впали в марноту, залишили церкву. Почали робити гріхи, які роблять у світі...

В обидвох випадках за основу береться заповіт між Богом та Ізраїлем. В якому прописано, якщо народ буде виконувати Заповіді Господні, то буде благословіння. Якщо порушуватимуть Божий Закон — буде прокляття, в тому числі й війни. В Біблії є багато уривків, в яких говориться, що війни — це результат непослуху Господу. Ось один із них:

"Та станеться, коли ти не будеш слухатися голосу Господа, Бога свого, щоб додержувати виконання всіх Його заповідей та постанов Його, ... то прийдуть на тебе всі оці прокляття: ... Віддасть тебе Господь на поразку твоїм ворогам" (Повт. 28:15-25)

Ті, хто вважає, що Бог карає Україну саме за гріхи, переконані, що вихід з ситуації лише в покаянні українського народу. Щоб віруючі залишили свої гріхи та стали "гарячими" християнами, а невіруючі, щоб примирилися з Ісусом Христом як зі своїм Господом та Спасителем.

3. Люди не можуть знати справжню причину війни

Є така думка, що Бог допустив війну для якоїсь Своєї цілі, що людям невідома. Ті, хто дотримується цієї думки, бачать аналогію України та праведного Йова. Цей праведник втратив майно, рідних та здоров'я, хоча нічого вартого величезних страждань не зробив. Хоча його друзі стверджували, що Йов опинився в такому стані за свої гріхи, але вони сильно помилялися (деякі дослідники Біблії навіть кажуть, що до кінця свого життя Йов так і не дізнався справжньої причини, чому так сталось).

Але при цьому категорично відкидається попередня думка, що Бог карає Україну за гріхи. Аргументи такі:

  1. Українці не набагато грішніші за інші країни. Є народи, які грішать значно більше. І з ними нічого подібного не стається.
  2. Ті відносини між Богом та людьми, в яких благословіння та прокляття залежали від виконання Заповідей, діяли лише в часи Старого Заповіту! А зараз ми живемо в часи благодаті. Бог ставиться до людей по іншому і хоче, щоб всі без виключення покаялися.

Ось уривок, який часто приводять захисники думки, що Україна не найгрішніша: "Того часу прийшли були дехто, та й розповіли Ісусу про галілеян, що їхню кров Пилат змішав був із їхніми жертвами. Ісус же сказав їм у відповідь: Чи ви думаєте, що оці галілеяни, що так постраждали, грішніші були від усіх галілеян? Ні, кажу вам; та коли не покаєтеся, то загинете всі так! (Лк. 13:1-3).

Заперечення, що гріхи українців — це не головна причина війни, також неодноразово звучало в нашій церкві. Ось один із прикладів.

4. Це диявол повстав проти України

Є думка, яка також заснована на історії Йова, що виною всього є сатана 😈. Йому не подобаються праведні та святі люди. І він намагається зробити їм максимум шкоди. Те саме і з Україною. В нашій країні відбувалося та відбувається досить багато добрих подій, що дуже дратує диявола. Тому він ненавидить нашу країну і спричинив все, що сталося.

Приведу думки одного пастора, чому диявол ненавидить Україну:

Вихід з цієї ситуації лише один — щоб Бог зруйнував владу диявола. Тому без молитви та посту війну зупинити неможливо (Мт. 17:21).

5. Це події останнього часу

Війна в Україні відбувається згідно Божої волі. Вона була давно запланована, як одна із подій останнього часу і має відношення до другого приходу Христа.

Але сьогоднішня ситуація ще не найстрашніша. Буде набагато гірше. За основу береться уривок з Матвія 24:6-8. "Ви ж про війни почуєте, і про воєнні чутки, глядіть, не лякайтесь, бо статись належить тому. Але це не кінець ще. Бо повстане народ на народ, і царство на царство, і голод, мор та землетруси настануть місцями. А все це початок терпінь породільних."

На сьогодні вже достеменно відомо, що мирні переговори між Росією та Україною наразі неможливі. Жодна країна не віддасть території, на які вона претендує. Занадто дорого обом сторонам обійшлися ці півроку війни, щоб просто так здатися.

Війна може бути довгою і продовжуватиметься на виснаження. Вона з часом вплине на більшість країн у світі. Багато держав збільшать видатки на озброєння, при цьому врізаючи соціальні або інші виплати. Піднімуться ціни. Відбудеться зубожіння та незадоволення народу. Як результат підвищиться злочинність. В різних кінцях землі заморожені конфлікти перетворяться на військові. А що ж буде з Росією? В Росії розпочнеться сильний занепад через санкції. Путіну, як загнутому в кут псу, нічого не залишиться, як реально загрожувати світу війною. 

Є багато припущень, як пов'язана війна в Україні з подіями останнього часу. Наприклад, Путіна асоціюють з "північним царем" з 11-го розділу книги Даниїла, який буде воювати з "східним царем". Якимось чином до світового конфлікту приєднається Ізраїль, адже він грає найбільшу роль в подіях перед приходом Христа.

Можливо буде реальна ядерна загроза, і "...люди будуть мертвіти від страху й чекання того, що йде на ввесь світ..." (Лк. 21:26). Можливо в той час прийде унікальний світовий політичний діяч, який зможе зупинити всі війни та досягти миру на землі. Ним може бути антихрист. Але мир буде ненадовго. Згідно Біблії лише на 3,5 роки. "....Бо коли говоритимуть: Мир і безпечність, тоді несподівано прийде загибіль на них..." (1 Сол. 5:3). А далі вже почнуться реально останні дні.

На думку деяких, жодні молитви про зупинення війни в Україні, не зможуть скасувати хід запланованих есхатологічних подій. Також про те, що ми живемо в останні часи, говорить і з'явлення коронавірусної хвороби COVID-19, яка корінним чином змінили образ життя на землі.

Слово Боже лише частково відкриває нам завісу, що буде наприкінці днів. Точно зрозуміти, що мали на увазі біблійні автори, можна буде лише, коли пророцтва почнуть збуватися. До речі, зараз можна почути різні маніпуляції та п'ятидесятницькі так звані "пророцтва" з приводу відношення війни в Україні до останніх часів. Тому треба бути дуже обережним з тим, що слухаємо.

Висновок

Точної причини, чому Бог допустив війну в Україні, ми не знаємо. Але в загальному Біблія відкриває причину всім бідам — це гріх. Людина через свою впертість обрала свій власний шлях, замість того, щоб мати спілкування з Богом. Цей вибір, який виражається в активній непокорі Богу, називається гріхом. Тепер людина відлучена від Бога і заслуговує на смерть.

Але Бог любить нас і в Нього є чудовий план для нашого життя. Через Ісуса Христа можна примиритися з Богом і визволитися від людських гріхів.

Для цього потрібно прийняти Ісуса Христа як свого особистого Спасителя і Господа. Тільки після цього ми зможемо зрозуміти Божу любов і Його задум.

Поки на світі є люди, які не повірили в Ісуса Христа, поки вони не звільнилися від своїх гріхів, війни будуть продовжуватись до кінця історії землі.