Користь та шкода соцмереж

Соцмережі: топ-5 користі та шкоди

Всім привіт! Минулого тижня ми коротко розповіли про виникнення соціальних мереж та їх початковий розвиток. (baptist.vn.ua/blog/item/9-sotsmerezhi-ta-liudy-pochatok)
А сьогодні, як і обіцяли, поговоримо про їхню користь і шкоду для суспільства. Готові? Отже, топ-5 «плюсів» та «мінусів» сучасних інтернет-технологій.

👍 Користь:

1. Можливості для спілкування. З появою соцмереж стало легше знайти старих знайомих та завести нових. Сьогодні кожен майданчик подбає про те, щоб ви отримали повідомлення з текстом «можливо ви їх знаєте». Тобто комп’ютер автоматично шукає «знайомих ваших знайомих» та пропонує спілкуватися із ними. Також за допомогою соцмереж можна тримати зв’язок із тими, хто вам дорогий, але знаходиться десь далеко в іншій країні.

2. Доступ до інформації. Якщо колись давно люди задля пошуку якоїсь важливої інформації ходили до бібліотек, то зараз із цим проблем немає :) У власному телефоні чи ноутбуку ви можете почитати звернення президента країни, подивитись новини з усіх куточків світу, дізнатися, хто у кого народився/одружився/вийшов заміж, та навіть що їли на обід ваші друзі 😀

3. Більше можливостей. Велика аудиторія завжди дає великі можливості. Я тут більше про бізнес. Реклама, продажі, продаж реклами, і реклама продажів. Блогери та «таргетологи» (помічники в продажах) з’являються з кожним днем в геометричній прогресії. Є навіть тематичні соцмережі для бізнесу, роботодавців та «фрілансерів». Якщо маєте таланти - можете їх гарно «монетизувати».

4. Особистий розвиток і навчання. Прочитати нову книгу, вивчити нову мову (окрім ангельської 😀), та навіть опанувати нову професію, - все це можна зробити сьогодні за допомогою інтернету. «Ютуб» заповнений різного роду інструкціями від «як відкрити двері в магазині» до «як знайти свої щастя, кохання, успіх» (необхідне підкреслити). Щобільше, звичайна освіта школярів та студентів через пандемію коронавірусу та війну також проходить здебільшого в «онлайн» форматі.

5. Побутові зручності. Соціальні мережі допомагають нам спілкуватися, просувати власний бізнес, забезпечують інформацією та відкривають можливості для навчання. А все це разом робить наше життя більш комфортним. Дізнатися прогноз погоди, розклад поїздів, придбати квітки на літак, або продукти, одяг та й взагалі все що вам потрібно з доставкою прямо до дому, - погодьтеся, це дуже зручно! Головною метою інтернет-сайтів сьогодні стало забезпечити максимальний комфорт своїй аудиторії.

👎 Шкода:

1. Втома і стреси. Надмірне споживання інформації шкідливе для вашого здоров’я! Раніше подібну фразу ми чули тільки щодо паління чи вживання алкоголю. Але у 21 столітті науковці фіксують численні факти нервових розладів у людей саме через надмірне захоплення сучасними інтернет-технологіями.

2. Залежність. Засинаєте з телефоном і прокидаєтесь із ним? Вітаю – ви залежні. На жаль, перегляд соціальних мереж стає для декого ще однією шкідливою звичкою, яка краде дорогоцінний час та навіть здоров’я. Мозок звикає отримувати нові порції інформації, і просить додати ще. Ну і «погугліть» таке слово як «дофамін». Це гормон радості (вибачте за підказку).

3. Зниження інтелекту. Не всі у це вірять, але «маємо те що маємо». Наш мозок завжди йде шляхом найменшого спротиву, і людина користується цим. Замість того щоб тренувати мозок, більшість обирає short message service (sms). Все скорочується. Читати – лише короткі тексти. Дивитись – лише короткі відео. Слухати – та можна й не слухати. Так зване «кліпове» мислення. Чули про таке? Теж «погугліть» 😀

4. Інформаційне сміття. Це як із зажерливістю в їжі. Коли вживаєш все підряд, бо мозок того просить, і не можеш зупинитись. «Все підряд» означає в тому числі зовсім некорисну та навіть шкідливу інформацію. Такий собі інформаційний «фаст-фуд», що «розважає» мозок і тіло, але може зашкодити нашій душі. (До речі, передивіться сторінки та канали, на які ви підписані – чи не забагато там таких «розваг»? 😀

5. Шахрайство і незахищеність персональних даних. Виявляється, в інтернеті є багато охочих поцупити ваші особисті дані (реквізити документів, банківських карток тощо), які потім використовують в якихось злочинних намірах. Також, навіть частіше ніж в реальному житті, у «веб-павутинні» трапляються відверті шахраї, які продадуть вам неякісний товар або просто «видурять» ваші гроші.

Втомилися від нової інформації, читаючи цей допис? Не тримайте зла 😀 Соцмережі можуть бути корисними або шкідливими, - вибір за кожним із нас. Наступний випуск присвятимо інформаційній гігієні, думаю, що це буде корисно. А поки всім нам мудрості та благословінь Господніх!

📹 Пропонуємо вам прослухати недавню проповідь з нашої церкви про вплив соцмереж на християнина: youtu.be/ykqFHZmI0xM?t=3439